LES RETALLADES I LES SEVES CONSEQÜÈNCIES

LES RETALLADES PROVOQUEN DIFICULTATS EN L’ORGANITZACIÓ DELS CENTRES PÚBLICS D’EDUCACIÓ I LA DESAPARICIÓ DE SERVEIS BÀSICS

Des de la plataforma SOS Escola Pública de Reus i Baix Camp volem donar a conèixer algunes dades específiques de com estan afectant  les retallades des de l’inici del curs 2012-13 als centres de la Demarcació de Tarragona.

Destaquem dues dades altament preocupants, primera, l’eliminació de 27,5 jornades laborals als centres consultats respecte al curs 2011-12, la qual cosa ha implicat, entre altres, la desaparició de set mestres de suport, una mestra d’educació especial i una vetlladora;  en segon lloc la mitjana de dies en cobrir les baixes amb un substitut, per part del Departament d’Educació ha estat de 15 dies. Creiem  que les dades parlen per si soles. Però la situació és encara més greu, 11 dels 19 centres consultats, afirmen la impossibilitat de poder fer reforços als alumnes amb més dificultats d’aprenentatge, 12 han hagut de renunciar als desdoblaments de matèries instrumentals (català, matemàtiques …) i en cinc centres han desaparegut totalment els mestres d’atenció individualitzada. Com sempre plou sobre mullat, aquells alumnes amb menys recursos i més necessitats estan pagant els plats trencats de les retallades.

El retard en la cobertura de les baixes del professorat està provocant disfuncions difícils de conciliar amb el normal desenvolupament de les activitats formatives. A sis dels 19 centres consultats, els alumnes no han fet classe d’aquelles matèries no cobertes amb un substitut i  a nou centres s’han hagut de destinar especialistes (mestres de suport, desdoblaments …) a cobrir les baixes, amb el corresponent perjudici de les activitats que realitzaven. Si a això hi afegim que, el professorat interí i substitut assignat no està contractat al 100% de la jornada, entendrem les dificultats organitzatives que pateixen els centres com per exemple les guàrdies, l’atenció a les hores d’esbarjo, les tutories, les reunions de coordinació, l’atenció als pares, les activitats fora del centre i un llarg etcètera que afecta perillosament a la qualitat de l’ensenyament proporcionat als alumnes.

Aquestes dades s’han recollit a través de SOS Escola Pública de Reus i Baix Camp, amb del desig de poder aportar informació concreta de com estant afectant aquestes retallades als centres educatius. Per això, es va enviar un formulari a tots els centres de la demarcació. A 31 d’octubre de 2012, han estat recollides dades de 19 centres públics, sis dels quals corresponen a secundària i tretze a primària. Les dades es reparteixen entre set centres de la ciutat de Reus,  deu de la resta del Baix Camp i dos d’altres comarques properes.

Fins quan ens seguirem creient que les retallades no estan afectant a la qualitat de l’ensenyament públic a casa nostra. Fins quan callarem la immoralitat que representa retallar en educació i formació, hipotecant el futur dels nostres joves i enviant a un destí incert als més desafavorits. De veritat ens estem creient que així es construeix un país ?.

Ara que s’està parlant de l’eix nacional, com a objectiu a consolidar a  partir de les eleccions del proper 25 de novembre, no oblidem que si seguim en aquesta línia, potser no hi haurà, ni país, ni nació que reculli els esforços de les generacions que ens han precedit per construir un món millor i més just. No oblidem tampoc, que les nacions, els països, les formen la gent, el poble. Que no hi ha llibertat sense formació i educació i que tampoc hi ha futur.

La plataforma SOS Escola Pública de Reus i Baix Camp, que agrupa docents, pares i AMPAs vol demanar a totes les formacions polítiques que participaran a les eleccions al Parlament de Catalunya del 25 de novembre, que no oblidin l’eix social del país, que denunciïn la injustícia que representa retallar en educació pública, la única, i no ens cansarem de dir-ho, que garanteix la igualtat d’oportunitats.

Rectificar és de savis no podem seguir cometent l’error de mutilar el servei públic d’educació. És responsabilitat de tots i totes denunciar aquest espoli social.

SOS Escola Pública de Reus i Baix Camp, demana a tota la comunitat educativa (pares, alumnes, professionals) i a tota la societat en general, a caminar cap una vertadera normalitat de l’ensenyament públic. A reflexionar cap on anem. L’educació no s’improvisa, el temps perdut no es recupera. Treballem tots i totes per una veritable educació pública de qualitat.

El dia 14 de novembre estem tots cridats a una jornada de lluita i de reivindicació per a la defensa d’una societat més justa i igualitària.

NO A LES RETALLADES NI A L’EXPOLI SOCIAL. SI A L’ENSENYAMENT PÚBLIC DE QUALITAT.

Josep M Bofarull

SOS Escola Pública de Reus i el Baix Camp

Reus, 12 de novembre de 2012

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s